Adrian Kuiper winnaar SC de Paardensprong Jeugdtoernooi 2011
(Ronald van Nimwegen)

Het tweede SC de Paardensprong Jeugdtoernooi is afgelopen zaterdag gewonnen door Adrian Kuiper van schaakclub Leek. Alle zeven partijen wist hij te winnen en ongeslagen won hij niet alleen categorie D maar ook de wisselbeker die voor het eerst werd uitgereikt.

Op de deelnemerslijst waren veel (beginnende) schakers die vaak al wel gewend zijn aan het spelen van een Grand Prix-toernooi in groepen, maar nog geen ervaring hadden met het spelen volgens het Zwitsers systeem van zeven ronden in één groep. Er waren prijzen voor de categorieën C t/m H, beste meisje per groep, beste niet-clubschaker en beste toernooispeler. Voor de winnaar van het toernooi stond de nieuwe wisselbeker klaar.

Het leuke van Zwitsers spelen is dat je voor aanvang van het toernooi nog niet weet tegen wie je gaat spelen en je komt vaak tegenstanders tegen waar je nooit tegen speelt omdat het ratingverschil te groot is. Dat is leuk en je leert als beginnend schaker veel door te spelen tegen sterke schakers. Dat kan bij dit systeem in de eerste speelronden. En bijkomstig: bij Grand Prix-toernooien tref je vaak in je groep spelers waar je al heel vaak tegen hebt gespeeld.

Net als vorig jaar werd het toernooi gespeeld in het Wessel Gansfort College. Een prima locatie waar we klaslokalen, de kantine en het schoolplein tot onze beschikking hadden. Veel ouders van clubleden en trainers van de thuisclub hielpen mee om het toernooi in goede banen te leiden. De acht wedstrijdleiders die vandaag arbitreerden zaten even na elf uur om tafel om de schaakregels voor het toernooi nog eens met z’n allen door te nemen, zodat in geval van incidenten op dezelfde manier zou worden ingegrepen. We zien op toernooien nog wel eens arbiters die ten onrechte ingrijpen, door zich bijvoorbeeld met het spel te bemoeien. Regel op het toernooi is dat de lokalen stiltegebied zijn en de centrale hal waar de lokalen aan grenzen fluistergebied is. Had je de partij gespeeld dan mocht je kijken maar wel achter de rij tafels die ter afscheiding in de lokalen stonden. Ouders en begeleiders moesten ook achter de tafels blijven. Iedereen hield zich keurig aan deze regel waarmee veel rust in de lokalen was.

Voor veel schakers was het in de eerste ronde even zoeken in welk lokaal en op welk bord ze moesten spelen. Vanaf de tweede ronde ging dat een heel stuk sneller en zat men al snel in het juiste lokaal achter het juiste bordnummer. Het speeltempo lag op 20 minuten per persoon per partij. Dit speeltempo hadden we vorig jaar gekozen om de meer ervaren schakers meer tijd te geven dan op Grand Prix-toernooien waar korter wordt gespeeld en men vaak tegen de vlag speelt. Heel veel partijen waren al snel klaar en de betrokken spelers moesten een tijdje wachten voor de volgende ronde. In de tussentijd konden de kinderen zich uitleven met Raindropchess, buiten spelen in het prachtige weer of genieten van Mr. Bean, onze vaste gast. De catering had het druk vanmiddag, de flinke voorraad broodjes knakworst was er na ronde 5 al helemaal doorheen en de tosti’s vonden gretig aftrek.

Een klein deelnemersveld bij de H’tjes waar na ronde 7 de meisjes de jongens de baas bleven op het podium. Tess Schroor werd derde en mocht haar tweede beker ooit in ontvangst nemen. Maurits Schoonhoven werd tweede en Zamiena Hulshof mocht twee bekers mee naar huis nemen: als winnaar van de categorie en als beste meisje bij de H-categorie.
De categorieën E, F en G werden gewonnen door schakers van de thuisclub, en opvallend (bijna) een kopie van de NOSBO-pupillendag. Jonas Hilwerda won net als op de pupillendag de G-categorie, ruim voor de nummer twee, sinds kort clubgenoot Eelke de Boer. Tycho Bruggink legde beslag op de derde plaats.
Bij de F’jes won Levi Nies de categorie met een punt voorsprong op de nummer twee Ingmar van der Schuur. Ties Putman werd verrassend derde. Hij mocht nog een beker mee naar huis nemen: beste niet-clubschaker.
Hugo van der Molen was op de pupillendag in categorie E tweede geworden. De winnaar van dat toernooi was er vandaag niet bij. Hugo liet zien dat zijn prestatie toen geen incident was: hij bleef op basis van een betere WP-score Jan van Reijendam voor. De derde plaats ging naar Finn van Pijkeren.
Een sterk deelnemersveld bij de D’tjes. Martijn van Nimwegen werd in de eindstand 5e maar ging zonder beker naar huis. Drie categorie D-genoten bleven hem voor. Chris Admiraal scoorde 6 punten en werd derde, vlak achter Raymond Oord die op basis van een betere WP tweede werd. Adrian Kuiper won in de laatste ronde van Jonas Hilwerda en kwam tot de maximale score van 7 punten. Naast de beker voor de beste D’er mocht hij de wisselbeker mee naar huis nemen. Adrian, gefeliciteerd!
In de oudste categorie (C) haalde Thomas Wigmans de derde plaats. Met een betere WP bleef hij Niels van Nimwegen voor die ook 5 punten scoorde. Daan Voorintholt, ook met 5 punten, had een nog hogere WP en hij mocht de beker voor de tweede plaats in ontvangst nemen. Winnaar in deze categorie werd George Scharke, hij scoorde 5˝ punten.
De beker voor de beste toernooispeler ging naar Marco Fieten, met een W-We (beste prestatie t.o.v. je eigen rating) van +3.90!

Tijdens de prijsuitreiking viel er meer te winnen dan alleen de bekers. Tijdens de laatste 2 ronden waren lootjes te verdienen. De winnaar van de partij kreeg een lootje en in de laatste ronde was er een voor alle deelnemers. Voor en tijdens de prijsuitreiking, in een bomvolle kantine, gingen ruim 25 deelnemers met een prijs naar huis. Ter herinnering kregen alle deelnemers een leuk aluminium standaardje mee naar huis!

Met 92 schakers op de deelnemerslijst van het SC de Paardensprong Jeugdtoernooi was de opkomst wat lager dan vorig jaar toen er ruim 100 deelnamen. De oorzaak was deels een gelijktijdig in Friesland gespeeld Grand Prix-toernooi: een aantal kinderen moest dus kiezen tussen twee toernooien. Ons toernooi stond al ruim een half jaar op de kalender terwijl men daar een paar maanden geleden op onze datum ging zitten. Niet handig want dat scheelde voor beide toernooien een behoorlijk aantal deelnemers. Hopelijk kan in een overleg tussen de NOSBO en de FSB de afspraak gemaakt worden dat men eerst elkaars kalender checkt bij de planning van een toernooi!

De organisatie kijkt desalniettemin terug op een zeer geslaagd toernooi. Er vonden geen incidenten plaats, de organisatie was strak en alles liep van stapel in een hele goede sfeer. Tips om volgend jaar 9 ronden te gaan spelen, gezien het grote deelnemersveld nemen we mee in de evaluatie. SC de Paardensprong bedankt alle spelers, ouders en begeleiders en hoopt ze volgend jaar weer te zien!

Eindstand per leeftijdsgroep

Categorie C
1. George Scharke 		Haren		5˝
2. Daan Voorintholt		Grijpskerk	5
3. Thomas Wigmans		Haren		5
Meisjes: Dalarna van Pijkeren	Ten Boer	4



Categorie D
1. Adrian Kuiper		Leek		7
2. Raymond Oord			Van der Linde	6
3. Chris Admiraal		Grijpskerk	6
Meisjes: Ilse Schuit				3˝



Categorie E
1. Hugo van der Molen		Paardensprong	5
2. Jan van Reijendam		Staunton	5
3. Finn van Pijkeren		Ten Boer	4˝
Meisjes: Maimoena Hulshof	Unitas		2˝



Categorie F
1. Levi Nies			Paardensprong	5˝
2. Ingmar v.d. Schuur				4˝
3. Ties Putman			Bredero		4
Meisjes: Els-Annem. Schoonhoven Bredero		3˝



Categorie G
1. Jonas Hilwerda		Paardensprong	6
2. Eelke de Boer		Paardensprong	4˝
3. Tycho Bruggink		Nota Bene	4
Meisjes: -



Categorie H
1. Zamiena Hulshof		Unitas		3
2. Maurits Schoonhoven		Bredero		2
3. Tess Schroor			Paardensprong	2
Meisjes: Zamiena Hulshof	Unitas		3


Uitslagen in Swissmaster | Foto's | Filmpje van de prijsuitreiking | Interview met Ronald van Nimwegen op OOG Radio