NK Jeugd A, B en C 2012 - enkele nagekomen berichten
(fvH; foto's: Tamara Roosink)

Op mijn verzoek hebben een aantal deelnemers één van hun partijen ingestuurd, de meesten voorzien van hun eigen commentaar. Jorden en Lucas schreven nog een klein verslagje per partij ook.
Hier een bloemlezing uit hun werk. (De link onder de namen verwijst naar de persoonlijke resultaten.)

Jorden: "Ik en mijn hele familie gingen naar Zandvoort aan Zee en huurden daar een huisje. We kwamen op vrijdag aan en omdat mijn partij op zaterdag begon kon ik lekker uitrusten.
Partij 1: Maurice Manoch, een 2000-speler. Hij speelde de ruilvariant van het Spaans maar ik wist mijn dubbele c-pion af te ruilen. Daardoor kreeg ik een iets betere stelling. Ik wist mijn plusje daarna tot winst te voeren want ik kreeg een vrije a-pion.
Partij 2: wit tegen Zyon Kollen. Hij is ongeveeer net zo goed als ik. Er kwam een interessant middenspel op het bord maar opeens gaf hij zomaar 2 pionnen weg in tijdnood. Het was nog steeds niet over want hij had wat tegenspel. Ik wist het niet af te maken en het werd uiteindelijk remise.
Partij 3: zwart tegen Adriaan de Jongh, een sterke tegenstander. Mijn tegenstander kreeg een grote plus en kwam uiteindelijk gewonnen te staan. Hij kon het alleen niet afmaken, en daardoor kon ik ontsnappen. Ik kreeg een betere stelling en wist die uiteidelijk tot winst te voeren.
Partij 4: wit tegen Peter Ypma, ook een goede speler. Ik offerde een kwaliteit en ik kreeg goede compensatie. Daarna ging ik een wat beter eindspel in maar misschien kon hij dat remise houden. Alleen was de remise heel erg moeilijk te vinden. Daardoor won ik uiteindelijk de partij.
Partij 5: wit tegen koploper Julian van Overdam. Julian kon ergens groot voordeel halen maar dat miste hij. Daarna werd de partij snel remise.
Partij 6: zwart tegen Bart von Meijenfeldt, ook geen slechte tegenstander. Ik greep al vroeg in de partij het initatief en kreeg daardoor een goede stelling. Ik won een pion en de wanhopige aanval van wit leek nergens op.
Tussenstand: 5 uit 6 en gedeeld eerste nu.
Partij 7: wit tegen de nummer 1 geplaatste, Arthur Pijpers. Er kwam een afruilvariant van het Slavisch op het bord en Arthur won een pion maar de stelling bleef remise.
Partij 8: zwart tegen Nick Maatman. Nick kon een truuc doen maar kon de goede voortzetting niet vinden. Hij kreeg daarna wel een sterke aanval maar ik verdedigde goed en uiteindelijk remise hoewel Nick wel wat goede kansen op winst miste.
Partij 9: zwart tegen Anne Haast. Ik speelde de Caro-Kann en wist Haast in mijn voorbereiding te krijgen. Ik kreeg al een betere stelling en uiteindelijk won ik een kwal.
Ongedeeld 2e! Geen slecht resultaat."

  Jorden van Foreest - Peter Ypma, Haarlem 1-5-2012

Over Jorden schreef Johan Hut in de landelijke pers:
Het Nederlands jeugdkampioenschap, vorige week gespeeld in het Nova College in Haarlem, is gewonnen door de 16-jarige Julian van Overdam uit Rotterdam. De pas 12-jarige Jorden van Foreest was de verrassende nummer twee in deze groep tot 20 jaar. Het had maar weinig gescheeld of hij had het record van Jan Timman (14) als jongste jeugdkampioen aller tijden verpulverd.
Toen Jan Timman 12 jaar was, werd hij jeugdkampioen (tot 20!) van de Haagse Schaakbond. Daarom mocht hij in de paasvakantie meespelen in het Nederlands jeugdkampioenschap, wat hij tegen al die grote jongens een uitdaging vond. Maar hij mocht in plaats daarvan ook naar het Paaskamp van zijn school, wat hem ook erg leuk leek. Hij koos voor het schaken en werd gedeeld vierde. Een jaar later ging hij naar het Paaskamp, maar op zijn 14e koos hij opnieuw voor het schaken. Hij werd de jongste Nederlands jeugdkampioen in de geschiedenis, een record dat nog steeds niet is verbroken.
"Maar wat zou er gebeurd zijn als het toernooi op een mislukking was uitgelopen?", zo vraagt Timman zich af in zijn recente boek ‘Schakers, portretten’. Zijn antwoord: dan had hij zitten sippen over de gemiste kans met zijn schoolgenoten.
Tegenwoordig hebben tieners heel andere overwegingen om wel of niet aan het Nederlands jeugdkampioenschap mee te doen. Niet vreemd, want het verschilt nogal of je 14 of 18 bent. Morgen wordt in het Nova College in Haarlem de laatste ronde gespeeld van de kampioenschappen tot 20, 16 en 14 jaar, mede gesponsord door het Haarlems Dagblad. In de oudste categorie is het logisch dat Neerlands sterkste jeugdschaker Anish Giri niet meespeelt, hij is een wereldtopper en hoort gewoon niet in dit toernooi thuis. Maar Robin van Kampen, Benjamin Bok en David Klein zouden een spannende strijd kunnen uitvechten. Als ze al tijd voor het schaken vrijmaken (het is ook examentijd), dan spelen ze echter liever in toernooien waar ze meesters en grootmeesters ontmoeten. Dat de Nederlands jeugdkampioen ook niet automatisch en deels op kosten van de KNSB naar het wereldkampioenschap mag, heeft ook voor een devaluatie gezorgd. Het Nederlands jeugdkampioenschap is een leuk toernooi, goed georganiseerd met vrijwilligers van de Haarlemse jeugdschaakclub Chesscool, maar het is jammer dat er in de oudste categorie bij de toppers weinig animo is om in de voetsporen van Jan Timman, Jeroen Piket en Loek van Wely te treden.

Lucas: "Ronde 1. Mijn tegenstander speelde Schots en ging aanvallen op de koningsvleugel, hij rokeerde niet en ik ging aanvallen in het centrum en toen won ik materiaal.
Ronde 2. Ik had wit en begon met 1.e4, toen speelde hij Frans en omdat ik dat nog niet zo goed kende speelde ik de ruilvariant en toen werd het snel remise(balen).
Ronde 3. Ik speelde met zwart tegen Stolwijk en we speelden een Spaans, ik stond iets beter maar ik speelde en zet die ik nog moest voorbereiden. Toen kon hij een correct offer doen en verloor ik (1½).
Ronde 4. Met wit een Spaans partijtje, ik kwam prima uit de opening en hij had niet echt een plan. Ik ging aanvallen op de koningsvleugel en hij ging dood.
Ronde 5. Tegen Dijkhuis met zwart, ik speelde Siciliaans, hij maakte een fout en ik kwam iets beter te staan. Daarna kreeg hij tijdnood, hij maakte een fout en ik won.
Ronde 6. Spaanse partij, mijn tegenstander maakte een fout en ik kwam een pion voor te staan, maar hij kreeg wat compensatie en we kwamen in een remise-dameneindspel (4 uit 6).
Ronde 7. Ik speelde met zwart tegen de koploper en ik kwam goed uit de opening. Toen maakte hij een blunder en kon ik een stuk winnnen, dat zag ik niet en toen stond het gelijk.
Ronde 8. Een Konings Indisch met wit, ik speelde goed en kreeg een vrijpion op de damevleugel. Maar toen lette ik aan de andere kant niet op en kreeg ik een aanval op mijn hoofd en verloor ik.
Ronde 9. Een Spaanse opening die ik niet kende met zwart, hij kreeg heel veel aanval, ik kwam slecht te staan en uiteindelijk verloor ik omdat ik tijdnood had.
Eindscore: 4½ uit 9."

 Tycho Dijkhuis - Lucas van Foreest, Haarlem 2-5-2012

Gerbert

 Gerbert Leeftink - Robby Kevlishvili, Haarlem 30-4-2012

Dennis: "Ik vond het een leuk toernooi. Het was leuk om elke ochtend naar het schaken te fietsen vanuit Zandvoort. En een lange week (9 dagen) vakantie ergens anders is sowieso ook leuk.
Het toernooi was ook zeer leerzaam voor mij. Ik was niet helemaal tevreden met het resultaat, maar als ik volgend jaar weer naar het NK mag, ga ik hard m’n best doen een beter resultaat te halen.
Dat ik een vrijplaats kreeg, mede dankzij de ondersteuning van de NOSBO (Grigori Kodentsov), vond ik wel heel erg fijn.
Ik baal er nog steeds van dat ik niet gewonnen heb, het hele toernooi! Wel vijf remises, maar dan nog.
Ik ben uiteindelijk één na laatste geworden, maar mijn doel voor volgend jaar (als ik mij plaats) is sowieso hoger dan dat.

Ik speelde in deze partij misschien wel verrassend goed, won materiaal en stond eigenlijk totaal gewonnen. Toen hij mijn dame met zijn toren aanviel, koos ik ervoor om twee torens tegen een dame te nemen. Achteraf gezien was dit niet zo goed, maar zeker nog niet verliezend. Daarna maakte ik een rekenfout dat jammer genoeg mijn paard kostte. Op dat moment had ik nog een toren en vier pionnen tegen een dame en één pion. Hier ging het al helemaal fout ik verloor m’n toren en gaf op omdat ik wel wist dat Sven Dijkhuis dit af zou kunnen maken."

 Sven Dijkhuis - Dennis van den Bergh, Haarlem 28-4-2012

Lisanne: "De hele partij stond ik beter. Misschien had ik op de 21e zet beter Td1 kunnen spelen en op de 23e zet misschien Td5.
Verder vond ik het een leuk toernooi!"

 Lisanne Waardenburg - Lola den Dunnen, Haarlem 5-5-2012

Silvia: "Ik vond het een heel leuk toernooi. Het is ook altijd leuk om iedereen weer eens te zien!
Het analyseren met Grigori Kodentsov & Erik-Jan Hummel was heel leerzaam en handig.

In de 2e ronde van het toernooi mocht ik al spelen tegen mijn vriendin, de titelfavoriet bij de C-meisjes, waar ik ook logeerde."

 Silvia van der Werff - Maaike Keetman, Haarlem 29-4-2012


Van 28/4 tot en met 6/5, traditioneel in de Meivakantie, werd in Haarlem het Nederlands Jeugdkampioenschap in de categorieën A (t/m 20 jaar), B (t/m 16) en C (t/m 14) gehouden.
De NOSBO werd hier vertegenwoordigd door:

  • Jorden van Foreest (A),
  • Frederieke Klopstra (B-meisjes),
  • Lucas van Foreest, Gerbert Leeftink en Dennis van den Bergh (C),
  • Silvia van der Werff en Lisanne Waardenburg (C-meisjes).

    Bij de A-meisjes en de B-jeugd had de NOSBO dit jaar geen vertegenwoordiger.

    Een overzicht van de resultaten van de NOSBO-deelnemers (en Nick Bijlsma, Unitas):

    			Rat.	1 2 3 4 5 6 7 8 9  Tot	TPR   W-We  Plaats
    
    A  Jorden van Foreest	2172	1 ½ 1 1	½ 1 ½ ½ 1  7    2390 +2.48   2e (/22)
       Nick Bijlsma		2144	0 0 1 1 1 0 ½ 1 0  4½	2029 -1.10  12e
     
    Bm Frederieke Klopstra	1413	½ ½ 1 0 ½ 0 ½ 0 ½  3½	1536 +1.09   6e (/10)
    
    C  Lucas van Foreest	1991	1 ½ 0 1	1 ½ ½ 0 0  4½	1850 -1.50  12e (/28)
       Gerbert Leeftink	1584	1 - 0 1	0 1 ½ ½ -  4	1716 -1.14  18e
       Dennis van den Bergh	1434	0 ½ ½ 0	½ ½ 0 0 ½  2½	1422 -0.32  27e
    
    Cm Lisanne Waardenburg	1446	1 ½ 0 0	½ 1 ½ ½ ½  4½	1270 -1.67   8e (/14)
       Silvia van der Werff	1598	½ 0 1 1 0 0 1 0 ½  4	1295 -2.88  11e
    
    Grisha Kodentsov (6 dagen) en Erik-Jan Hummel (3 dagen) waren in Haarlem aanwezig om de NOSBO-jeugd schaaktechnisch te begeleiden.
    Erik-Jan Hummel schreef een korte impressie over de belevenissen en prestaties van de ronden 4, 5 en 6:
    Jorden speelt erg goed en wat hij tegen Zyon Kollen naliet - een gewonnen stelling uittikken - lukt hem nu beter. De voorbereiding tegen Julian van Overdam had nauwkeuriger gekund, na de opening stond Jorden slecht. Gelukkig wilde zijn tegenstander proberen eindspelen te winnen, in plaats van mat te zetten.
    Lucas heeft geweldig veel zelfvertrouwen en dat kan heel praktisch zijn, maar soms wil hij iets te veel. Twee winnen en een remise, is ok.
    Dennis snapt het spelletje wel aardig, maar de wil om te winnen lijkt te ontbreken. Alsof hij zijn tegenstanders geen pijn wil doen.
    Gerbert kan uitmuntend rekenen, en als hij ook plannen leert maken zal hij de punten aaneenrijgen.
    Silvia en Lisanne mogen allebei met wat meer peper spelen - en uiteraard veel agressiever. Daarbij heeft vooral Silvia pech gehad met wat blunders.

    Persoonlijke impressies en partijen volgen...

    Het toernooi was uitgebreid en deels live te volgen via nkjeugd.schaakbond.nl.