NK Jeugd 2015 categorie D: Eelke de Boer pakt titel en WK-ticket
(Fons van Hamond)

Zelden ging het zo langs afgronden, maar toen de kruitdampen zaterdagmiddag om kwart over vijf waren opgetrokken mocht Eelke de Boer zich Nederlands Jeugdkampioen t/m 12 jaar noemen. In de reguliere 9 ronden verdeeld over 3 dagen had hij 7½ punt behaald. Op een droge remise tegen Jonas Hilwerda in ronde 4 en een nederlaag in ronde 7 tegen de tot dan toe onopvallende Rembrandt Bruil na (beide in de ochtendronde - toeval?) had hij alles gewonnen. Maar hij was niet de enige: de al genoemde Bruil had ook 7½ punt verzameld. Twee ronden voor het einde stond Eelke nog een vol punt achter, maar in ronde 8 hielp Jonas een handje en in de slotronde verkoos Rembrandt middels een remise een zekere 2e plaats (inclusief EK-ticket) boven een onzekere poging om ongedeeld 1e te worden.
De barrage werd live op internet uitgezonden. Naar verluidt werden de partijen in de vijfde ronde van het Groninger Weekendtoernooi, dat tegelijkertijd 250 kilometer verderop plaatsvond, hiervoor stilgelegd. Fysiek publiek werd met dranglinten op afstand gehouden, al wist op slinkse wijze een deel van Eelkes fanclub zich natuurlijk wel toegang tot het stijdtoneel te verschaffen. Na het voorlezen van de barragereglement, waar de organsatie traditioneel ruim de tijd voor nam, werden de honden losgelaten.
Eelke verloor de eerste partij door een zeer slecht getimed d6-d5, juist nadat hij goed uit zijn Leningrader tevoorschijn was gekomen. De complicaties die die grafzet veroorzaakte kostten Eelke prompt een stuk. Maar Eelke zou Eelke niet zijn als hij daardoor uit het veld geslagen was: hij rechtte zijn rug (figuurlijk dan, zijn laconieke uitstraling heeft al menig tegenstander op het verkeerde been gezet) en strafte een bij de jeugd vaker vertoond maar te optimistisch stukoffer van Rembrandt in de 2e partij koelbloedig af.
Toen kwam de zenuwslopende 3e partij. Met name voor de fans dan, de twee jonge hielden op het oog hun zenuwen verbazend goed in bedwang en bleven heel beheerst hun zetten doen. Het toernooireglement schrijft voor dat wit dan 4 minuten heeft tegen zwart 5 (met beide een increment van 3 seconden). Wie wint is kampioen, bij remise zou een herhaling volgen met verwisselde kleuren.

Enfin, Eelke won. Maar vraag niet hoe... in de door het Groningse ad-hoc secondantenteam achteraf gezien te oppervlakkig voorbereide Franse doorschuifvariant vond Rembrandt moeiteloos (wel goed voorbereid?) een levensgroot lek. Na het schijnoffer 13...Pxb4 stond Eelke hopeloos verloren. Het was pure klasse dat hij toch bleef doorvechten ('door opgeven is nog nooit een schaakpartij gewonnen') en ziedaar, het wonder geschiedde: Rembrandt gaf bij het eerste trucje een stuk weg en alles was over. Verdriet en vreugde lagen hier wel heel dicht bij elkaar. Eelke werd door zijn uitzinnige supporters op de schouders genomen: Nederlands Jeugdkampioen t/m 12 jaar met als bonus zijn eerste WK-ticket (het door de Griekse overheid bij wijze van wiedergutmachung gefinancierde WK in Halkidiki, 25 oktober - 5 november).
Navraag leerde overigens dat dit pas Eelkes derde individuele nationale titel is, na het NK t/m 7 jaar in 2010 en het NK t/m 10 jaar in 2013.

De overige exponenten van de gouden NOSBO-generatie behaalden iets bescheidener maar toch altijd nog heel fatsoenlijke resultaten. Jonas Hilwerda begon dit NK zoals vaker de laatste tijd sterk (5 uit 6) maar de laatste dag stokte de puntenmachine: twee remises en een nederlaag. Daarmee eindigde Jonas op 6 uit 9, een gedeelde 7e plaats plus beker, en hij won ook nog de schoonheidsprijs voor zijn partij tegen Daniel Kutchoukov in ronde 5 [ook deze partij kunt u hieronder naspelen]. Uit het juryrapport:
De schoonheidsprijs bij de jeugd wordt uitgereikt voor een korte maar krachtige partij. In de Marshallvariant van het Spaans snoept wit een pion en dwingt daarna dameruil af. Dit gaat echter ten koste van zijn ontwikkeling, wat in een stelling zonder dames nog altijd van groot belang blijkt te zijn. Met chirurgische precisie weeft zwart een matnet rond de witte koningsstelling. De witte stukken op de damevleugel zijn slechts toeschouwers als wit op zet 25 mat staat.
Tycho Bruggink (5½ punt) zal iets meer van dit NK hebben verwacht terwijl Thijmen Bourgonjen met een 50%-score toch wel een stuk onder zijn normale niveau bleef.
Machteld van Foreest, wier management niet naliet te verklaren dat zij voortaan alleen nog maar aan de 'algemene' kampioenschappen zal deelnemen, speelde bepaald niet het meest flitsende toernooi van haar nog jonge carrière, al maakte zij een stroeve start met 2 volle punten op de slotdag nog redelijk goed.

Van de Boerster invasie in het Meisjes-kampioenschap presteerde NK-debutante Anna-Mae Takang met 4 uit 9 ver boven haar ratingverwachting. Ook Mieke Nissen speelde een goed toernooi en eindigde op 3½ punt. Yrsa Reuver hoefde voor haar nog heel bescheiden rating slechts 2 punten te scoren. Zij deed dat en zal ook veel van dit toernooi geleerd hebben.

Op de receptie ter gelegenheid van het unieke feit dat de Haagse SchaakBond dit toernooi voor de 25e keer organiseerde (en sinds 1998 in het gastvrije en gemoedelijke Don Bosco, rustiek gelegen in een lommerrijke buitenwijk van Rijswijk) gaven alle relevante HSB- maar ook KNSB-jeugdschaakbobo's acte de presence. De Groningse delegatie nam dan ook de kans waar om subtiel te netwerken en de mogelijkheden te verkennen om het NK ABC, dat zoals het er nu voorstaat na 2016 door de stichting Pathena zal worden teruggegeven, naar de NOSBO te halen. Overigens waren de hapjes ruim bemeten en vloeide het al of niet geestrijk vocht rijkelijk. Het bleef nog lang gezellig, maar wat wil je ook als je zo'n enerverend resultaat te vieren hebt. Toen het feest op z'n eind liep en bolide De Boer in Noordelijke richting de A4 opdraaide, met Eelke en Machteld schakend op de achterbank, viel de schemering al bijna in.

NK D                                          Rat.  Sc   TPR  W-We WP  1 2 3 4 5 6 7 8 9  Barr.
 1.( 1) Eelke de Boer  *)    (Paardenspr./GC) 1901  7½  1940 +0.56 52  1 1 1 ½ 1 1 0 1 1  0 1 1
 2.( 3) Rembrandt Bruil      (OT, Arnhem)     1832  7½  1920 +1.11 50½ 1 1 1 1 ½ 1 1 ½ ½  1 0 0
...
 7.( 2) Jonas Hilwerda       (Staunton)       1896  6   1743 -1.31 50½ 1 1 ½ ½ 1 1 ½ ½ 0
... 
11.( 6) Tycho Bruggink       (Assen)          1714  5½  1613 -0.85 54  1 1 1 1 ½ 0 ½ ½ 0
...
25.(16) Thijmen Bourgonjen   (Paardensprong)  1449  4½  1229 -2.26 38½ 0 1 1 ½ 1 0 ½ 0 ½
...
33.(19) Machteld van Foreest (Haren)          1432  4   1215 -2.30 39  1 0 ½ 0 ½ 0 1 1 0
..
50 deelnemers

NK D-meisjes                                   Rat  Sc   TPR  W-We WP  1 2 3 4 5 6 7 8 9
 1.( 9) Jessie Mang          (___)             839  7½  1218 +4.20 50  1 1 0 1 1 1 1 1 ½
...
22.(29) Anna-Mae Takang      (Ten Boer)        251  4    448 +1.92 31  0 0 0 1 0 1 1 0 1
23.(25) Mieke Nissen         (Ten Boer)        539  3½   610 +0.67 36½ 0 0 1 1 0 0 ½ 1 0
29.(30) Yrsa Reuver          (Ten Boer)        220  2    246 +0.01 31  0 0 0 0 1 1 0 0 0
30 deelnemers
Verslagen andere media:
  • Paardensprong: Vooraf | Dag 1 | Dag 2 | Dag 3 || Slot (Schaakvader)
  • Ten Boer: Dag 1 | Slot | Mieke Nissen | Yrsa Reuver
  • Assen (forum) | Staunton (diverse berichten, even scrollen) | Staunton (slot) | KNSB
  • Schaakvaderverhalen 1 (voorbeschouwing en meer...) | Schaakvaderverhalen 2 (slot)
  • Foto's Harry Gielen 15 mei | Foto's Harry Gielen 16 mei.

      Partijen NK D 2015 NOSBO-deelnemers (dit zijn er 75, het laden kan even duren) | Download PGN


    Alle prijswinnaars van het NK D 2015 (foto Harry Gielen)


    NK Jeugd 2015 categorie D: gaat de Gouden Generatie het ook op dit podium waarmaken?
    (fvH)

    Van 14 t/m 16 mei, traditioneel in het Hemelvaartweekend, en in Rijswijk, staat het Nederlands Jeugdkampioenschap schaken in de categorie D (10 t/m 12 jaar) op het programma.
    Ook dit NK zal in het NOSBO-gebied en daarbuiten door velen met belangstelling worden gevolgd, want het is de laatste keer dat de talentvolle gouden NOSBO-generatie in deze leeftijdscategorie mag deelnemen (2003 was een goed bouwjaar).
    De twee bekendste exponenten van de GG, Eelke de Boer en Jonas Hilwerda, zijn de nummers 1 en 2 van de plaatsingslijst (50 deelnemers). Jonas en Eelke zijn nog maar net terug uit Rotterdam waar ze allebei in de top van het NK categorie C eindigden. Hun onderlinge confrontatie kwam er net niet, daarvoor duurde het toernooi één ronde te kort. De kans is groot dat die er nu wel komt: als er in de openingsronden geen ongelukken gebeuren zal de Groningse derby ergens op de tweede dag plaatsgrijpen (vanochtend dus - een korte en rustige remise).
    Maar ook Tycho Bruggink (6e!) Thijmen Bourgonjen staan hoog genoteerd bij de bookmakers. Als kers op de taart doet dit jaar ook de pas 7-jarige Machteld van Foreest aan het D-kampioenschap mee, zij is 19e geplaatst. Bij de 'jongens', welteverstaan.
    Merk nog even op dat Nederlands bekendste jeugdclub, de Paardensprong, voor het eerst sinds lange tijd getalsmatig niet de hofleverancier is - die eer komt ditmaal toe aan het andere 'jeugdbolwerk', SC Ten Boer. Dat levert 3 van de 30 deelnemers in het meisjesklassement: Mieke Nissen, Anna-Mae Takang en Yrsa Reuver.
    Er zijn 2 uitzendingen te verdienen: de winnaar plaatst zich voor het WK in het Griekse Halkidiki, de nummer 2 mag naar het EK in het Kroatische Porec.
    Plaats van handeling is weer het Jongerencentrum Don Bosco in Rijswijk. Er worden 9 ronden gespeeld, 3 per dag, er is dus sprake van een serieus speeltempo. Het toernooi is uitgebreid te volgen via de uitstekende toernooisite. Daar vindt u alle resultaten, verslagen, foto's; veel partijen zullen LIVE te volgen zijn.


    Kwalificatietoernooi (PJK D) | NK D 2014


    Tycho Bruggink, Machteld van Foreest en Thijmen Bourgonjen na het PJK D 2015 (foto Marcel Spanjer)