Nederlands Kampioenschap E-teams 2009

Na een spannende slotronde heeft ESV uit Eindhoven zaterdag het Nederlands kampioenschap voor E-teams gewonnen. De Eindhovenaren, die een dag eerder al arriveerden in Groningen, stonden na bij het ingaan van de laatste ronde op een derde plaats, maar profiteerden van de nederlaag van koploper MSV-VSM (Maastricht) tegen SSV Klim-Op uit Capelle aan de IJssel. ESV won in de slotronde met 3- waardoor het bordpunt achterstand op Klim-Op (met NK-winnaar Robin Lecomte aan het eerste bord) werd goedgemaakt. Het team heeft ook nog een Gronings tintje. Ties Schalij, speler aan het tweede bord, is een zoon van oud-Groninger Frits Schalij.
MSV-VSM werd uiteindelijk derde. Het eerste team van D4 uit Oosterhout kwam een half bordpuntje tekort om op het erepodium te belanden, ondanks een 4-0 overwinning op het tweede.
SC Groningen werd zevende, een prima prestatie. Na de vierde ronde stond het team nog aan de leiding, maar twee nederlagen wierpen de Groningers terug. In de slotronde versloeg Groningen Moira Domtoren en kwam daarmee terug in de top 10. Haren en Paardensprong eindigden in de middenmoot.

Er werd gespeeld in zeven klaslokalen van het Noorderpoort College, waarvan de meeste een indrukwekkend uitzicht boden op het voetbalveld van de Euroborg.
De organisatie verliep nagenoeg vlekkeloos. Tussen de partijen door konden kinderen in het Noorderpoort College in de Euroborg simultaan spelen tegen de familie Mostertman en Evie Warmelink, er was het vechten tegen de Beer (idem), een schaakopgavenprijsvraag, een tuinschaakspel, natuurlijk waren er Donald Ducks en mr. Bean draaide op dvd, maar dit had door een technische storing meer weg van een blue movie.
Als klap op de vuurpijl had de KNVB ook nog gezorgd dat de finale van het NK voor voetbalteams t/m 12 jaar (D) in de Euroborg werd gehouden. Ook hier won een club uit Eindhoven: PSV D1.

Het toernooi werd financieel mogelijk gemaakt door stichting Schaakstad Groningen. De organisatie heeft een jaar de tijd om e.e.a. te perfectioneren. Ook de komende twee jaar wordt het NK voor E-teams in Groningen georganiseerd door de NOSBO.

Programmaboekje | Oplossingen Prijsvraag

 

Webmaster: Fons van Hamond