Denken onder Stoom: Bert van de Marel wint 2e STAR-toernooi
(tekst: Theo Mooijman)

Hij vroeg heel bescheiden of hij mee mocht doen. En dat kon, we hadden nog zes plaatsen open.
En daarmede had de stoomlocomotief “de Rus” van de STAR de NOSBO-kampioen aan boord van een van zijn wagons. Nu is een NOSBO-kampioen minder bekend dan elke willekeurige kandidaat van “Boer zoekt vrouw” of “Heel Holland bakt”, dus Bert kon ongehinderd op de perrons genieten van het omlopen van de locomotief en het ont- en aankoppelen van de wagons. Onze wagon was een Oostenrijker, het enige rijtuig waarvan de tafeltjes net groot genoeg zijn om een schaakbord te dragen. De stam, zo heet dat, bestond uit twee Oostenrijkers, vier Würtembergers en het invalide rijtuig, dat na zijn laatste schilderbeurt een vermelding “Frankfurt” kreeg. De deelnemers aan de Goud Leven-toernooien komen gelukkig altijd op tijd en zodoende kon op tijd begonnen worden.
Op tijd wil zeggen tien minuten voor vertrek, dan zijn alle partijen gespeeld als we in Veendam aankomen. Aldaar moet op ProRail-voorschrift (het zijn NS-rails vanaf de spoorbrug) de trein door alle passagiers verlaten worden en dan is het wel zo prettig dat de partijen dan afgelopen zijn. Er zitten wat snelheid-lastgevingen op het eerste deel van het traject. Dan ligt de zaak nog stabiel. De deelnemers merkten pas echt wat het schaken in een rijdende stoomtrein inhoudt als begonnen wordt met afdaling van de spoorbruggen over de N33 en het Stadskanaal. De stukken trillen op de velden en marcheren langzaam doch zeker naar het naastgelegen veld. Abrupt stoppen is sowieso niet de bedoeling, je weet maar nooit of er net een passagier los staat en zijn evenwicht verliest. Maar als er een schaaktoernooi wordt gehouden wordt aan de machinist gevraagd nog iets langzamer de stations binnen te rijden.

Vier ronden werden gespeeld in de rijdende trein; de laatste ronde vond plaats in de filmzaal van het museum. Gewoon tussen de bezoekers. Hadden we vorig jaar precies het maximale aantal deelnemers, dit jaar waren het er uiteindelijk een stuk minder. Late afzeggingen en enkele wegblijvers (dat maak ik gelukkig weinig mee) brachten het aantal van 22 opgaven terug tot 16 deelnemers.
Minko Pieters, de winnaar van vorig jaar) en Bert speelden in de derde ronde tegen elkaar. Het werd een boeiend gevecht. Minko speelde de Benkö-variant van de Ben-oni. Het pionoffer werd door Bert niet aangenomen. Bert hield de spanning in het centrum aan en ruilde de zwarte loper tegen het paard op f6. Minko zette de damevleugel vast waarbij zijn a-pion op a3 post vatte. Gunstig voor het een eindspel. Minko verdedigde zich zeer minutieus, elke zet was 'spot-on'. Bert ging voor de winst en offerde een kwaliteit (toren tegen paard). In een rapid kan dat natuurlijk nooit diep doorgerekend worden, het moest op gevoel. Er kwamen allerlei dreigingen die door nauwkeurig verdedigend spel met zijn torens door Minko werden geneutraliseerd. Heel langzaam volgde de bevrijding en kreeg Bert te maken met risico's. Door de dames op het bord te houden hield hij zijn stelling verdedigbaar, hetgeen door Minko werd erkend door een remise-aanbod. Een verrukkelijke partij om te volgen.
De derde in rating, Thale Hadderingh, kwam er in de duels met Minko en Bert niet aan te pas. Tegen Minko ging dat wat curieus. Ik had een journalist toestemming gegeven om de eerste tien minuten de spelers tijdens de duels te interviewen voor de camera. Terwijl hij de vragen beantwoordde, speelde Thale onbekommerd door, om vervolgens te ontdekken dat zijn stelling in een ruïne was veranderd. Hij vergaarde naast die twee nullen ook drie enen en een voorsprong aan weerstandspunten.

Verheugend was dat er ook deze keer een dame meedeed: Judith Valkenburg. Mede-Sissaan Famke Ferwerda had ook graag meegedaan, doch zij ging uitgerekend op deze woensdag verhuizen.

Het toernooi was weer bere-gezellig (laat ik deze jaren zestig uitdrukking maar eens gebruiken). We gaan in 2015 zeker door met de Goud Leven toernooien.

De eindstand (na 5 ronden zwitsers):

                        Sc	WP					Sc	WP
1. Bert van de Marel	4½	16		7. Remko Bosscher	3	12½
2. Minko Pieters	4½	14		8. Boudewijn Hoogeboom	3	11
3. Thale Hadderingh	3	15		9. Freddy de Raad	2½	13
4  Piet Jongejan	3	14	       10. Geert de Haan        2½      11½
   Henk van Hof		3	14	       ..
   Paul Zilverberg	3	14	       16 deelnemers, 5 ronden zwitsers

Goud Leven-toernooicyclus 2014: Lewenborg | Musselkanaal | Veendam | Hoogezand | Algemene informatie | Aankondiging STAR.